Diabetická dieta
( stánout )
Základní zásady diabetické diety:
-
Stravujte se pravidelně, 3-6x denně podle doporučení lékaře.
Pauzy mezi hlavními jídly by neměly být delší než 6 hodin a kratší než 4
hodiny. Svačiny konzumujte nejlépe 3 hodiny po hlavním jídle.
-
Omezte, popř. vylučte zcela sladké výrobky (cukr, med, sladkosti – sušenky,
koláče, dorty, sladké nápoje). Potraviny obsahující jednoduchý cukr mohou
konzumovat pouze výjimečně, v množství do 10g sacharidů na porci, diabetici, kteří jsou dobře kompenzovaní a netrpí nadváhou či obezitou.
-
Neslaďte pravidelně cukrem, medem, ani přírodními sladidly jako je
javorový sirup, třtinový cukr. Pokud musíte sladit, používejte nekalorická
sladidla (např. stévie, sukralóza, sacharin, aspartam, acesulfam)
-
Sacharidové potraviny by měly být bohaté na vlákninu, vhodnější je např.
celozrnný chléb, celozrnné těstoviny, celozrnná rýže. Hladina glykémie po nich
stoupá pomaleji než po výrobcích z bílé mouky.
- Jednoduché sacharidy obsažené v ovoci je vhodné konzumovat v malých množstvích na svačiny.
-
Je vhodné, abyste omezili, popř. vyloučili živočišné tuky (máslo, sádlo,
tučná masa a masné výrobky, tučné mléčné výrobky. Tuky přispívají k přibírání
na hmotnosti, a tím vzniká riziko zhoršení kompenzace diabetu a vzniku a rozvoje aterosklerózy.
- Zařaďte do jídelníčku pokrmy z ryb, doporučuje se 2-3x týdně (400g). Obsahují tuky pro organismus prospěšné.
-
Jezte denně alespoň 600g zeleniny a ovoce (přednost dejte zelenině).
Doporučuje se zařadit 5x týdně luštěniny (mají značný obsah vlákniny).
Pozor na větší množství mrkve, hrášku, kukuřice, červené řepy a celeru – mohou ve větším množství ovlivnit glykémii.
-
Pijte dostatečné množství nekalorických tekutin (voda, čaj, minerálky
bez příchutě). Doporučené množství je 30ml/kg tělesné hmotnosti na den.
- Pozor na alkohol – obsahuje velké množství energie a při léčbě diabetu tabletkami nebo inzulínem může zapříčinit těžkou hypoglykémii.
- Udržujte si svoji ideální hmotnost. Dosáhnete toho přiměřenou stravou a dostatečným pohybem.
Příklady jednotlivých jídelníčků podle typu diety:
Dieta se 150g sacharidů - redukční.
Obsahuje 1400 kcal = 5800 kJ , 80g bílkovin, 50g tuků a 150g sacharidů.
- Snídaně (35g sacharidů): 60g chleba, 15g rostlinného tuku, 40g plátkového sýra, hrnek bílé kávy
- Svačina (15g sacharidů): 120g jablka
- Oběd (40g sacharidů): hovězí vývar se zeleninou a nudlemi, 170g brambor, pečené kuře,miska okurkového salátu
- Svačina (20g sacharidů): 150g bílého jogurtu, 20g chleba
-
Večeře (40g sacharidů): 80g chleba, 20g rostlinného tuku, 100g šunky, cca 100g zeleniny
čerstvé
Dieta s 200g sacharidů.
Obsahuje 1800 kcal = 7500 kJ, 90g bílkovin, 70g tuků a 200g sacharidů.
- Snídaně (40g sacharidů): 70g chleba, 20g rostlinného tuku, 50g šunky, hrnek bílé kávy
- Svačina (30g sacharidů): 120g jablka, 30g chleba
- Oběd (50g sacharidů): bramborová polévka (nezahuštěná), cca 140g vařené rýže, vepřové na žampionech
- Svačina (30g sacharidů): 40g celozrnného pečiva, ovocný jogurt DIA
- Večeře (50g sacharidů): šunkafleky (cca 160g samotných vařených těstovin), hmotnost celého pokrmu cca 250g
Dieta s 250g sacharidů denně.
Obsahuje 2100 kcal = 8 800 kJ, 95g bílkovin, 80g tuku.
- Snídaně (45g sacharidů): 80g chleba (cca 2 krajíce), rostlinný tuk, 40g šunky, hrnek bílé kávy
- Svačina (35g sacharidů): 140g pomeranče, 40g chleba s máslem (10g)
- Oběd (65g sacharidů): zeleninová polévka s krupicí, 4ks houskového knedlíku (105g),segedínský guláš
- Svačina (35g sacharidů): 400g kefírového mléka, 1 ks rohlíku grahamového (60g)
- Večeře (50g sacharidů): 90g chleba, rostlinný tuk 20g, lučina 100g, okurka salátová
- 2.večeře (20g sacharidů): chléb 40g a 40g šunky
Opatření při hyperurikemii (dně)
( stánout )
Hyperurikémie je zvýšená hladina kyseliny močové v krvi. Stoupne-li její množství v těle nad určitou hodnotu,
dojde k jejímu vysrážení a tvorbě krystalů, které se ukládají nejčastěji v okolí kloubů či v ledvinách.
Typickým projevem je dnavý záchvat, který může být vyprovokován nejrůznějšími podněty – dietní chyba, konzumace
alkoholu, únava, emoční stres, drobné poranění apod. Typickým příznakem je bolest a zarudnutí jednoho či
více kloubů, často např. palce u nohy. Bez léčení dochází po opakovaných záchvatech k trvalé deformaci
postižených kloubů. U některých nemocných dochází rovněž k tvorbě ledvinových kamenů, které mohou ucpat
vývodné cesty močové, a způsobit tak velmi bolestivou ledvinnou koliku.
Zásady při hypeurikémii:
-
Dodržujte dietu s nízkým obsahem purinů – látek, ze kterých vzniká kys. močová. Omezte příjem masa, vyvarujte se
masových vývarů, vnitřností, špenátu, luštěnin, kakaa, nakládaných a konzervovaných potravin a pikantních jídel. Snažte
se přejít spíše na mléčné bílkoviny. Podrobnosti najdete v tabulce.
- Normalizujte Vaši tělesnou hmotnost. Nepřejídejte se.
- Omezte příjem alkoholu – tak, jako byste měli řídit auto. Co toleruje dopravní policie, lze tolerovat i u dny.
- Pijte hodně tekutin (cca 3 litry za den – neplatí pro lidi s chronickým srdečním seháním, kte¬ří by měli pít nejvýše 2 l tekutin za den).
- Užívejte pravidelně léky, které Vám předepsal Váš lékař.
Doporučné potraviny:
- nápoje: velký přísun ovocný čaj, voda s ovocnou šťávou, limonády
- tuky: rostlinné tuky, rostlinné oleje
- mléčné výrobky: mléko, nízkotučné sýry, jogurty, tvaroh, podmáslí
- zelenina a ovoce: čerstvá zelenina a ovoce, hlávkový salát, kompoty, brambory
- obiloviny: těstoviny, kukuřice, moučné pokrmy
- pečivo: bílé i tmavé
- pochutiny: mléčné koktejly, ovocná zmrzlina, puding, želatinové dorty, sušenky
- koření: petrželová nať, kopr, pažitka, kmín, majoránka
Potraviny v omezeném množství
- nápoje: minerálky s vyšším obsahem minerálů, káva, slabý černý čaj, lehká přírodní vína
- tuky: máslo
- ryby: sladkovodní ryby
- maso: maso z odrostlých zvířat, libové hovězí, vařená šunka, vařené drůbeží maso
- mléčné výrobky: smažený sýr
- vejce: smažená vejce, vařená vejce
- zelenina, ovoce: květák, houby
- obiloviny: fazole, rýže
- pečivo: tvarohové a bramborové knedlíky
- pochutiny: tučnější dorty a zmrzliny, máslové krémy
- koření: nepatrné množství Glutasolu
Nevhodné potraviny
- silné kakao, silný čaj, koncentrovaný alkohol, pivo, těžší vína
- tuky: živočišné tuky a bílkoviny
- ryby: mořské ryby, rybí konzervy, sleď, slaneček, olejovky, sardelky, očka
- maso: vnitřnosti, masa z mladých zvířat, nakládaná masa, masové vývary a extrakty,zvěřina, tučné uzeniny
- mléčné výrobky: plísňové a tučné uzené sýry
- zelenina, ovoce: špenát, kapusta, křen, česnek, růžičková kapusta
- obiloviny: hrách, čočka
- pochutiny: čokoláda, marcipán
- koření: ostrá koření, hořčice, sojová omáčka worcester
Rozhodně byste se měli vyhýbat hrášku, špenátu a růžičkové kapustě. Obsahují totiž látku purin, která může nemoc zhoršovat.
Purin se v lidském těle přeměňuje na kyselinu močovou. V organizmu pak formuje krystalky, které následně způsobují prudké
bolesti pacientům se dnou. Vysoké množ¬ství látky purin však obsahuje rovněž maso a ryby či pivo. Právě proto by vyjmenované
poživatiny neměli pacienti se dnou buď vůbec konzumovat, případně jen v omezeném množství. Aby byl u nich zajištěn přísun
proteinů, měli by pít více mléka, jíst sýr a vejce.
Opatření při zvýšené hladině cholesterolu
( stánout )
Léčba zvýšeného cholesterolu a triglyceridů je obvykle celoživotní, nelze ji přerušit po dosažení cílových hodnot.
Při léčbě je hlavní naučit se s chorobou žít a zavést zdravý životní styl. Zaměřte se hlavně na tato opatření:
- 1. Skončete s kouřením: nekuřáctví je základním opatřením k prevenci srdečně-cévních chorob.
- 2. Zbavte se nadváhy:zredukujte váhu, zejména břišní obezitu (riziko zdravotních komplikací se zvyšuje při obvodu pasu u mužů nad 102 cm, u žen nad 88 cm). Snižte energetický příjem potravy a zvyšte energetický výdej. Snižujte hmotnost pozvolna, ideálně 1 kg/měsíc.
- 3. Zařaďte pravidelnou fyzickou aktivitu: pravidelně většinu dní po dobu třiceti minut aerobně cvičte. Vhodnými sporty jsou běh, chůze, plavání, jízda na koni, na kole, aerobik, bruslení.
- 4. Vyvarujte se stresu.
-
5. Změňte stravovací návyky - zaměřte se na obsah a složení potravy (kolik, co a kdy jíte)
- Jezte přiměřeně, nepřejídejte se.
- Optimálně jezte 3-5x denně s pravidelnými intervaly mezi jednotlivými jídly. Nevynechávejte hlavní jídla (snídaně, oběd, večeře). Večeřte nejpozději 2-3 hodiny před spaním.
- Pijte dostatek tekutin, nejméně dva litry denně (nejvhodnější je pitná voda).
- Dbejte na pestrou stravu.
- Tuky nesmí představovat více než 30 % denního energetického příjmu. Živočišné tuky (máslo, sádlo aj.) nahraďte kvalitními rostlinnými a rybími tuky a oleji.
- Omezte jednoduché cukry (sladkosti aj.)
- Do jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na vlákninu.
- Jezte dvě až tři porce ovoce a zeleniny denně a dvě až tři porce mořské ryby týdně.
- Omezte solení. K dochucování pokrmů používejte bylinky a koření.
- Dodržujte střídmost v pití alkoholu (nepřekračujte denní množství u mužů 2 dl vína, 0,5 l piva nebo 1 velký panák tvrdého alkoholu, a u žen 1 dl vína, 0,3 l piva nebo 1 malý panák tvrdého alkoholu).
- Mezi vhodné úpravy potravin patří dušení, vaření, úprava v páře nebo v alobalu, pečení, grilování bez tuku. Vyhýbejte se úpravám s použitím většího množství tuku – smažení, grilování.